Är du myndig, alltså över 18 år, och har röstat har du säkert koll på vad Piratpartiet är. Eller så har du kanske jobbat med det i skolan eller på din utbildning? Hur som helst så kommer du kunna läsa och förstå vad för parti Piratpartiet är i den här texten.

Står för personlig integritet

Piratpartiet är alltså ett politiskt parti med Magnus Andersson i spetsen som partiledare. Som du säkert förstår så är partiet svenskt. Det skapades 1 januari 2006 av Rickard Falkvinge. Piratpartiet står för personlig integritet, fri kultur för varje individ samt begränsning av all upphovsrätt och patent. Patent är när om du exempelvis uppfinner en ny sak kan du ta patent på det vilket innebär att ingen kan ta sig åt äran eller det du tjänar på din uppfinning så länge du inte säljer den.

4599 medlemmar har partiet enligt egna uppgifter från organisationen. I början av partiets politiska karriär riktade sig partiet endast till frågor som rörde piratkopiering. Men nu på senare tid, rättare sagt 2012, började Piratpartiet bredda sig och tog ställning till andra frågor inom den politiska världen för att kunna växa som parti. Vilket de även gjorde och får ett visst antal röster på varje val. De områdena som de inriktade sig lite mer på efter 2012 var framförallt basinkomst eller medborgarlön. Det drevs av den dåvarande ordförande för Ung Pirat som satt inför riksdagsvalet 2014. Efter att piratpartiet grundades i Sverige och blev en del av de partierna som är med i valet har även Piratpartiet etablerat sig och grundats i många andra länder, upp till sjuttio stycken. Många av dessa partier är medlemmar i samarbetsorganet Pirate Parties International.

Fick 0,63 av rösterna år 20016

Pirat Partiet i Sverige ställde upp i riksdagsvalet år 2006 och fick 0,63 % av rösterna vilket är ganska mycket för att från början vara en såpass liten organisation. En stor del av uppmärksamheten de fick då var av debatter om FRA-lagen, Ipred-lagen och Pirate Bay-målet. I Europaparlamentsvalet år 2009 fick partiet ett mandat i parlamentet. Ett mandat är med enklare ord en plats i ledningen, riksdagen och i det här fallet parlamentet. 2011 fick de mandat igen, samtidigt som parlamentets totala mandat gick och ökade från 736 till 751 vilket ökade med 15 partier. Dock så åkte Pirat partiet ut europaparlamenten 2014 då de endast fick 2,2% av rösterna. 2014 var inget bra år för Pirat partiet då de även endast fick 0,43% av rösterna i 2014 riksdagsval i Sverige. Det innebar att de inte hade tillräckligt många röster för att få mandat i dem kommunerna och landstingen som ställde upp.

Just nu som du tidigare läste så är det Magnus Andersson som är partiledare. Han har endast varit partiledare sedan 2016 vilket inte är speciellt länge. Dessutom så fick Pirat partiet två till nya roller i sin organisation. En ny vice partiledare samt en partisekreterare. Den vice partiledaren heter Mattias Bjärnemalm och den nya partisekreterare heter Nordenfur. Under år 2015 till 2016, alltså innan partiet fick nya ledare så var tjänsterna vakant vilket innebär att tjänsterna är lediga.

 

pirat